Søk
  • Foreldreløftet

Kjære lille venn..

Oppdatert: 11. aug. 2019

Kjære lille venn som ble født inn i dagens verden. Som kommer til å oppleve utgangen av dette århundret. Som kommer til å føle på kroppen konsekvensene av valgene jeg tar hver eneste dag.


Jeg har en drøm om at du får oppleve en verden med naturmangfold. At du vil leve i en verden hvor det fortsatt finnes regnskog, ferskvannsfisk, isbjørner, pingviner og ikke minst bier og sommerfugler. WWFs rapport om naturens tilstand for 2018 viser at dyrebestanden i verden er redusert med gjennomsnittlig 60 % siden 1970. Det haster å ta grep for å verne om skog, dyreliv og hav. Jeg håper du får oppleve et hav uten mer plast enn fisk. Det vil kun være mulig dersom vi endrer måten vi forbruker og kaster plast.


Jeg har en drøm om at du får spise naturlig mat dyrket i jorda. Med en temperaturøkning på over 2 grader vil vi få problemer med tilgang på vann mange steder i verden, og tørke, hetebølger og ekstremvær vil gjøre det vanskelig å dyrke blant annet hvete, mais og korn.

Jeg ønsker meg at du får leve i en verden som ikke er preget av masseforflytting av mennesker fra ubeboelige områder. At det fremdeles skal finnes kystbyer som New York, Miami, Bangkok og Shanghai, og at Bryggen i Bergen ikke bare vil være et fjernt minne. At du en gang i løpet av livet skal få se et levende korallrev.


FNs klimapanel sier i sin rapport at det vil være enorm forskjell på 1,5 og 2 grader. Flere hundre millioner færre mennesker vil bli utsatt for risiko fra klimaendringene. Havstigningen være 40 cm og ikke 50 cm, og 70–90 % av verdens varmtvannskorallrev vil bli ødelagt ved 1,5 grader og 99 % ved 2 grader. Er dette alternativene våre stemmer jeg for førstnevnte. Da tør jeg ikke engang tenke på den nye studien publisert av forskningstidsskriftet Nature Communications som sier at dersom alle følger klimapolitikken til USA, Canada og Kina vil temperaturøkningen bli 5 grader innen år 2100.


I dag synes vi det er komisk at besteforeldrene våre røyket i bilen, uten bilbelte, da foreldrene våre var små. Jeg håper du vil le av at over 80 % av energiforbruket til min generasjon fremdeles kommer fra fossile energikilder som kull, olje og gass, selv om vi er fullstendig klare over konsekvensene av global oppvarming. Og at du vil riste på hodet over det massive forbruket vårt når vi produserer og kjøper nye ting som kastes, istedenfor å gjenbruke, gjenvinne og reparere tingene våre.


Jeg har en drøm at om 32 år, i 2050, når du kanskje akkurat har fått en sønn eller datter selv, og jeg har blitt bestemor, så har vi kuttet utslippene i verden drastisk og vi er klimanøytrale ved å ikke slippe ut mer klimagass enn vi kan fange eller fjerne. For det er hva som må til for å holde den globale oppvarmingen på 1,5 grader og unngå en temperaturøkning på 2 grader eller mer.


Til slutt har jeg en drøm om at du vil kunne si takk mamma. Takk til deg som reiste kollektivt, og tok tog istedenfor å fly. At du spiste mindre kjøtt hver uke, og når du spiste kjøtt spiste du kylling og vilt som har et lavere CO2-avtrykk enn andre typer kjøtt. Takk for at du byttet til tannkrem og ansiktskremer som ikke inneholder mikroplast, og hadde fokus på resirkulering. For at du skrudde av lyset når du gikk ut av huset, skrudde av vannkranen mens du pusser tennene, og brukte noen minutter kortere tid i dusjen hver gang. Takk for at du begrenset forbruket ditt. At du ikke kjøpte nytt hver gang du trengte en genser, et verktøy, eller et møbel, når det fantes så mange gode alternativer til å kjøpe brukt eller låne det du trengte fra naboen eller en eller annen smart app (som for eksempel Tise, Fjong, Finn, Nabobil, Nabohjelp eller Leieting). Takk til deg og alle dere som tok grep!

Kjære lille venn. Jeg drømmer om at du vil leve i en verden som ikke er så ulik min, kanskje til og med enda bedre. Det er gjennom de små tingene hver eneste dag, når vi er mange nok som gjør dem, at vi oppfyller drømmen om at barna og barnebarna våre skal få et godt liv.

Dette skal vi klare, for de små! Kanskje du får en takk fra datteren din, sønnen din eller barnebarnet ditt en gang i framtida du også.


Skrevet av Elisabeth Nissen Eide. Først publisert i Dagsavisen 24. desember 2018.

19 visninger1 kommentar

Siste innlegg

Se alle