Søk
  • Foreldreløftet

Lobbykraft til folket

- Vi tenkte at det hadde vært bra om det fantes et lavterskeltilbud for miljø- og klimaaktivisme. Noe som var så enkelt at alle kunne bli med, men samtidig noe som hadde reell påvirkning på politikken, forteller Ragnhild Nabben.


Sammen med Sveinung S. Sivertsen er hun intiativtaker til Folkelobbyen, som har som mål å påvirke politikere til å arbeide for klima og miljø.

- Folkelobbyen består av sine medlemmer og alle er velkomne til å bli med, sier Sveinung. Den enkleste måten man kan delta på er å skrive seg opp på en e-mailliste, så videresende mail til politikere når og om man vil.

- Vi fikk ideen i etterkant av et møte på Litteraturhuset i Bergen i regi av Natur og Ungdom og Besteforeldrenes Klimaaksjon våren 2019. Vi hadde lenge tenkt på at vi ville gjøre noe mer for å bidra til politisk respons på klima- og miljøkrisen, men visste ikke helt hva, forteller Sveinung.


Ideen om Folkelobbyen tok form gradvis, delvis inspirert av Amnestys SMS-aktivisme og e-postaksjoner. Det viste seg at David C. Vogt, som var på det samme møtet, hadde tenkt i liknende baner. Med seg på laget fikk de også Sondre Båtstrand og Johannes Servan. De fem utgjør rådet som velger saker og skriver forslag til mailtekster.


Ragnhild forteller at Folkelobbyen tok form i løpet av sommeren 2019. Den første aksjonen gjaldt Amazonas og gikk ut til medlemmene 23. august.

- Forhandlingene om Mercosur-avtalen, som vi ville stanse, ble avsluttet samme kveld som vi aksjonerte. Men det har vært mye kontrovers rundt avtalen i media, og politikere fra alle

stortingspartiene unntatt H og Frp har indikert at de skal eller vurderer å stemme mot ratifisering av avtalen, sier Sveinung.


Den seneste aksjon dreier seg om å oppmuntre de som er på vippen til å lande på riktig side, og stemme mot enhver avtale som ikke inneholder helt klare krav til bevaring av regnskogen i Amazonas.

- Så får vi se hva resultatet blir, sier Ragnhild. - Responsen fra etablerte organisasjoner som er engasjert i klima- og miljøsaken har vært overveldende positiv. De ser oss som et nyttig tilskudd. Gitt responsen ser det ut til at vi ikke var alene om å savne en Folkelobby som kunne gi lobbykraft til folket.


Skrevet av Brita Marie Servan

118 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle