Søk
  • Foreldreløftet

Skammen min er selvpåført


Petter Gulli brøler for klima

Ja, jeg har flyskam. I tillegg har jeg plastposeskam, bilkjøringsskam, kjøttspiseskam og falt-for-fristelsen-og-kjøpte-et-plagg-bare-fordi-det-var-fint-skam. Men denne skammen er ikke påført av noen andre. Den er selvpåført . Og derfor synes jeg det er utrolig provoserende når politikere som burde vite bedre sier at nå må MDG og miljøbevegelsen slutte å be folk skamme seg. Det er ikke det som har skjedd! Skammen jeg og mange andre kjenner på, har vi fått gjennom kunnskap. Fordi vi har satt oss inn i hva som faktisk holder på å skje.  


Vi vet at forskjellen på 1,5 grad og 2 grader global oppvarming er enorm, og at det derfor er ekstra skremmende at de norske utslippene går opp og ikke ned. Vi vet at det hvert minutt tømmes ca 15 tonn plast i havet, og at det rundt 2050 derfor kan bli mer plast enn fisk i det som skal være det viktigste matfatet vårt i framtiden. Vi vet at FN sitt naturpanel nettopp har sluppet en rapport som forteller at tap av naturmangfold er like alvorlig som klimatrusselen, og at over en million arter er truet av utryddelse. 


Og nå krasjer denne kunnskapen så det smeller i veggen med det livet vi lever i hverdagen og på jobben. Derfor skammer vi oss. For selv om vi både har den nødvendige kunnskapen, og har akseptert det moralske ansvaret, så klarer vi ikke over natta å gjøre hele familien til vegetarianere, parkere bilen for godt, fase ut all plast eller droppe alle flyturene våre.


Derfor skammer jeg meg når jeg tar bilen til butikken selv om jeg handler mat for hele uka. Jeg skammer meg når jeg ber mannen i kassa om en ekstra pose fordi de tre gjenbruksnettene ble fulle. Jeg skammer meg når jeg kjøper grønnsaker som er pakket i plast, selv om de ikke finnes i løsvekt. Og jeg skammer meg når jeg velger å fly tur/retur Oslo- Bodø, en tur som totalt tar 3 timer, i stedet for å ta toget som tar over ti ganger så lang tid, og koster over det dobbelte. 


Mens det som virkelig er en skam, er at de voksne som er satt til å styre Norge ikke er villige til å ta klimaproblemet på alvor, og sette fart på de systemiske endringene som er nødvendig for å gjennomføre det grønne skiftet. Kort sagt: Vi trenger noen nye voksne. 


Det er det heldigvis mulig å gjøre noe med mandag 9 september. Godt valg. 


Skrevet av Petter Gulli. Først publisert i Dagsavisen 22. august 2019.136 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle